Enstantene Nedir?

Fransızca’da (instantané) bir anlık, ansızın” anlamına gelmektedir. Fotoğrafçılıkta karşılığı ise diyaframdan geçen ışınların ne kadar süreyle sensörde kalacağını kontrol eden sisteme enstantane denilmektedir. Yani fotoğraf çekmek için düğmeye (deklanşöre) bastığımızda ışığa duyarlı alanın ışığı aldığı süredir. Fotoğraf makinelerinde diyaframınhemen yanında görüntülenir. Sol taraftaki modlarda ise S Modu (shuttermode) olarak karşılık bulur.

Enstantane saniyeler ile ölçülür. 1/8000, 1/250, 1/8 gibi değerler vardır ve saniyenin 8000de biri, 250de biri,8de biri gibi düşünebilirsiniz. Dolayısıyla rakam büyüdükçe pozlama süresi azalmış olur. Çünkü 1/8, 1/8000den büyüktür.

Herkesin elinin titreme derecesi farklıdır. Genellikle 1/60 gibi seviyeler ve üstleri titremeden çekebileceğiniz seviyelerdir. Bu lensin ağırlığına göre, kolunuzun gücüne göre de değişir 🙂

Düşük enstantaneli fotoğraf çekmek isterseniz, tripod kullanmalısınız veya makinenizi sarsılmayacak bir yere koymalısınız (ki bu çok mümkün olmuyor), hatta sarsılmayı minimuma indirmek için makinenizin self-timer’ını veya uzaktan kumanda kullanmalısınız.

Her zaman anı dondurmak istemeyebilirsiniz. Bazen hareketi göstermek isteyebilirsiniz. Veya fluluk isteyebilirsiniz, bu zamanlar buna uygun bir enstantane değeri belirlemeniz gerekir.

Tripod ne zaman kullanılır?

  • Düşük entantane hızlarında (kamera titreşimlerini engelleme amaçlı)
  • Uzun pozlamala gerektiren çekimlerde
  • Makro çekimlerde (makina ve deklanşöre basıldığı andaki titremeleri engelleme amaçlı)
  • Telezoom lensler ile yapılan çekimlerde (genellikle futbol, basketbol gibi hareketli konu çekimlerinde) net fotoğraf çekebilme amacıyla
  • Panaroma çekimlerde

Grain Nedir? Nasıl Önlenir?

Gren olarak okunup Türkçe karşılığı tane anlamına gelen Grain fotoğrafçılık terminolojisinde film ve fotoğraf baskıları üzerinde görüntüyü oluşturan kristal kaplanmış ışığa duyarlı gümüş partikülleridir. 25, 50 ve 100 ASA özellikli filmler küçük tanelidirler ve keskin görüntü sağlarlar. Karanlık ortamlarda daha iyi sonuç veren 400 ve 800 ASA filmler ise daha iri tanelidirler ve fotoğraf üzerinde göz ile rahatlıkla ayırt edilebilirler. Grain’ler yetersiz aydınlatmalı ortamlarda alınan pozların karanlık bölümlerinde daha rahatsız edici bir hal alır.

Grain sorunu taranan fotoğraflarda daha belirgin olarak görülebilir çünkü 10 X 15 boyutlarında fotoğraf kağıdına basılı bir resim 300 DPI çözünürlüğünde tarandığında tahmini olarak bilgisayarınızın ekranını tam olarak kaplayacak büyüklüğe erişmiş olur ve ortalama 4 – 5 katbüyüyen resimle beraber istenmeyen noktalarda büyümüş olur. Bu yüzden taranmışGrain sorunları olan resimler muhakkak işlenmeli ve rahatsızlık verici görüntüden kurtulunmalıdır.

Grain önleme teknikleri

  • Fotoğraf çekilecek ortamı aydınlatmak, perdelerin açılması gibi.
  • Düşük ISO veya ASA değerlerini tercih etmek.
  • Enstantane hızının düşürülmesi.
  • Fotoğraf makinası alırken noise önleme teknolojisi kullanan makinalar veya sensör boyutu büyük olan makinaları terchih edilmesi.

fotoğraf kursu İzmir // İzmir fotoğraf kursu