Diyafram Nedir ?

Fotoğraf çekmek, anı yakalamak ve onu sonsuza kadar kalıcı kılmak. Aslında hepimizin günde defalarca fotoğraf çekiyoruz. Bazen anı ölümsüzleştirmek için, bazen işle alakalı bir durumu iş arkadaşımıza daha rahat anlatmak için, bazen de bir şeyler aklımızda kalsın diye telefonun ekran görüntüsü alma tuşuna bakıyoruz. Genel olarak baktığımızda bunların hepsi fotoğraf çekmek tanımına giren şeyler. Bizler genelde fotoğraf çekmek için çoktan hayatımızın bir parçası haline gelmiş olan akıllı telefonlarımız kullanıyoruz. Ancak unutulmamalıdır ki, profesyonel fotoğraf makineleri henüz tam anlamıyla raflara kaldırılmış değil. Hatta bir çok kişi için, fotoğraf makinesi ile fotoğraf çekmek bir tutku.

Fotoğrafçılık sanatıyla ilgilenen, yada fotoğraf çekmenin büyüsüne gerçek manada girebilmek için telefon fotoğrafçılığının yeterli olmadığını düşünenler için, bugünkü yazımızda fotoğraf makinelerinde ki diyaframın ne olduğunu anlatan bir yazı yazmak istedik. Fotoğrafçılık dersi İzmir, fotoğrafçılık eğitmenlerinin hazırladığı bu yazı ile, fotoğrafçılık nedir? Fotoğrafçılıkta diyafram nedir? Gibi sorulara yanıt bulabilirsiniz.

Fotoğrafçılık kursu İzmir‘de  diyafram şu şekilde tanımlanır; çekeceğimiz ortamdan yansıyan ışığın ne şiddette ve yoğunlukta algılanacağını belirleyen sistemdir. Kelime anlamı olarak kökeni Fransızcadan gelmektedir be açıklık anlamı taşır.

Fotoğraf makinelerinde diyafram, alan derinliğini ve ışık yoğunluğunu kontrol etmemize yardımcı olan parçadır. Bu değer fotoğraf makinelerinde “f” sembolü ile gösterilir.

Diyafram ne kadar açıksa o kadar fazla ışığı fotoğraf makinemize almış oluruz. Diyafram kapandıkça da fotoğraf makinesine gelen ışın yoğunluğu azalacaktır.

“f” değerini fotoğraf makinelerinde f/1.4, f/2, f/2.8… f/16 gibi şekillerde karşınıza çıkar. f/X gösteriminde “X” değeri ne kadar büyükse diyafram açıklığı o kadar azalır. f/1 değeri an açık diyafram değerini gösterir. X değerinin her değişiminde gelen ışık miktarı yarıya düşer.  X değeri yükseldikçe diyafram açıklığı daralır ve fotoğraf makinesinin aynasına düşen ışık miktarı azalır.

Diyafram ışık miktarını ayarlarken, görüntünün netliğini de etkilemiş olur. Düşük f değerinde çektiğiniz bir fotoğrafta makinenizin daha az ışık düşer. Buda fotoğrafınızda odak dışında kalan bölgelerin daha bulanık olmasına neden olur. Yani odağınızdaki objeyi en net haliyle yakalamış olursunuz. Daha doğrusu odağınız dışındaki bölgeden daha az ışık geldiği için, odak noktasında olan obje daha belirgin gözükür. Bu durumda alan derinliği olarak isimlendirilir.

Tam tersinin istendiği bir durumda, yani büyük alanlarda çekilen fotoğraflarda her bölgenin net ve belirgin olması istenir. Bu tarz fotoğraflar içinde geniş diyafram açıklığı seçilmelidir. Yani aynaya düşen ışık miktarının en çok olduğu yüksek f değerli diyafram ayarlarını seçmek gerekir.

Fotoğraf çekmek ister profesyonel bir makineyle olsun, isterse bir akıllı telefonla, hayatımızın çok önemli bir parçası haline gelmiş güzel bir aktivitedir. Anı ölümsüzleştirirken, hayatınızı da renklendirdiğiniz, size bazen yeni yerler görme, bazen de yeni insanlarla tanışma fırsatı sunan bir tutkudur.