Enstantane Nedir ?

Fotoğraf çekerken üç etken fazlasıyla önem arz eder. Üç etkenin birbiriyle doğru bağıntısı olmalıdır. Bu etkenlerden biri de Enstantane’dir.Bu bahsettiğiniz Enstantane nedir diye soruyorsanız gelin birlikte ne olduğunu öğrenelim. Enstantane Fransızca kökenli bir kelimedir anlamı ise ansızın, bir anlıktır. Fotoğrafçılık kursu İzmir‘de fotoğraf sanatındaysa diyaframa giren şuaların ne kadar zamanda sensörden çıkacağını denetleyen şey enstantanedir. Yazımızın ilerleyen bölümlerinde aşağıdaki konular hakkında detaylı biglilere ulaşabilirsiniz;

* Enstantane nedir?
* Fotoğraf diyafram nedir?
* Enstantane ayarı
* Enstantane nedir kısaca

Kısacası fotoğraf çekmek istediğimizde yapacağımız şey denklanşöre dokunmaktır bu süre zarfında ışığa hassas olan kısmın ışığı algıladığı zamanda enstantanedir. Fotoğraf cihazlarında diyaframın bitişiğindedir. Enstantane sabit değildir. Enstantanenin değişik hızları mevcuttur. Bu hızlar yarım dakikayla başlar ancak 8000 de 1 e kadar gider. 1 saniyeden düşük olanları şu şekilde sıralayabiliriz: 2 de 1 , 4 de 1, 8 de 1, 15 de 1, 30 da 1, 60 da 1, 125 de 1, 250 de 1, 500 de 1, 1000 de 1, 2000 de 1, 4000 de 1, 8000 de 1

1 saniyenin üstünde olanları şu şekilde sıralayabiliriz: iki, dört, sekiz, onbeş, otuz
Bahsettiğimiz rakamsal değerlerin teker teker incelenmesi atlayışı, diyaframı aynı zamanda da ISO gibi koşulları farksızken, çift kere ışık pozlamak anlamına gelir.
1/2000 demek saniyenin ikibinde biri anlamına gelmektedir. Bu da şunu ifade etmektedir, bu kadar sürede ışık sistemi açılıp kapanılır. Gözümüzü ne kadar sıklıkla açıp kaparız, yani göz kırparız saniyede 25 kez falan yani düşünün ki 1/2000 demek ne kadar hızlı bir enstantane rakamıdır.

Enstantane Fotoğrafı Ne Şekilde Etkiler ?

1/800, 1/1000,1/2000 rakamsal değerleri fazla haraketli yani süratli objeleri durdurmakta uygularız.
1/15, 1/30, 1/60 yüksek olmayan rakamsal değerlerini ise yüksek olmayan ışık koşullarında fotoğraf çekmek için kullanabiliriz.Mesela koşmakta olan bir kişinin fotoğrafını çekmek istiyorsanız, 1/4 enstantane kullanırsanız yanlış yapmış olursunuz. Bulanık bir fotoğraf elde edersiniz. Tabii ki bilmeden fazla hızlı bir enstantaneyle de fotğrafı çekmek hatalı olur. Bunun nedeniyse ortamda fazla ışık yoksa,mesela 1/4000 enstantane kullanılırsa az ışık gireceğinden dolayı poz kaybı yaşanır. Bu da fotoğrafın olması gerekenden karanlık çıkmasını sağlar.

Fotoğraf makinalarını manueldedeğilde otomatik ayarında faaliyete geçiren insanların en fazla sabit olmayan objeleri çekerken hata yaparlar. Bunun sebebiyse fotoğraf makinası asla sizin çekeceğiniz objenin hareket durumunu sabit mi hızlı mı orta hızlı mı olacağını bilemez bundan dolayı da hatasız bir enstantane değeri bulamaz. Eğer fotoğraf çekerken hareketlilik durumunu kontrolunuz altına almak isterseniz, makinanızı mutlaka S moduna ayarlamalısınız.

Düşük ışıkta hareketliliği durdurmak fazlasıyla zordur. Bu durumun önüne geçebilmek için yapılacak şeylerden biri ISO değerini arttırmaktır. Bir diğeriyse fazladan ışık kaynakları eklemektir. Çekilecek objeyi ışıkla doyurmaktır.Yüksek olmayan enstantanedeki ışıkla birlikte objenin bulanıklaşması ve yüksek enstantanedeki ışıkla birlikte objenin bulanık olmadığı ciddi şekilde görülebilir.

İzmir fotoğraf dersleri ile anı yakalamanın tadına varacaksınız.